ΜΕΝΟΥ

ΣAΣ ENHMEPΩNOYME OTI O IATPOΣ MAPINOΣ TΣIPIΓΩTHΣ

AΠO TΙΣ 05/06/2023 ΘA ΔEXETAI TOYΣ AΣΘENEIΣ TOY ΣTO NEO IATPEIO:

 

Λ. KHΦIΣIAΣ 280 & ΔHMOKPATIAΣ 1
N. ΨYXIKO TK 15451

THΛ.: 2106719393 – 2106713344
ΚΙΝ.: 6932566868
EMAIL: info@mtsirigotis.gr

ΣAΣ ENHMEPΩNOYME OTI O IATPOΣ MAPINOΣ TΣIPIΓΩTHΣ

AΠO TΙΣ 05/06/2023 ΘA ΔEXETAI TOYΣ AΣΘENEIΣ TOY ΣTO NEO IATPEIO:

 

Λ. KHΦIΣIAΣ 280 & ΔHMOKPATIAΣ 1
N. ΨYXIKO TK 15451

THΛ.: 2106719393 – 2106713344
ΚΙΝ.: 6932566868
EMAIL: info@mtsirigotis.gr

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Μπορώ να κάνω τις ενέσεις για τη διέγερση μόνη μου; Είναι εύκολο; Πώς γίνονται;

Οι περισσότερες γυναίκες στη διάρκεια της θεραπείας, κάνουν μόνες τους τις ενέσεις. Η πλειονότητά των ενέσεων γίνεται υποδόρια (στην κοιλιά ή τους μηρούς). Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, θα σας έχουμε υποδείξει τον τρόπο χορήγησης των ενέσεων. Οδηγίες για το πώς γίνονται οι υποδόριες ή οι ενδομυϊκές και πρακτική εφαρμογή θα δοθούν από τις νοσηλεύτριες του Κέντρου.

Ποια είναι τα βήματα παρακολούθησης ενός κύκλου εξωσωματικής;

Μετά την έναρξη της διέγερσης έρχεστε συνήθως για επανέλεγχο κάθε 2-3 ημέρες. Γίνεται υπέρηχος και ορμονικός έλεγχος και ελέγχεται η πρόοδος της θεραπείας σας (αντίδραση των ωοθηκών, ανάπτυξη των ωοθηλακίων, πάχος του ενδομητρίου), ενώ  αποφασίζεται κάποια πιθανή τροποποίηση. Αναλυτικά τα βήματα της κάθε θεραπείας αναλύονται στο κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά.

Ο υπέρηχος και ο ορμονικός έλεγχος γίνονται πάντα πρωινές ώρες;

Ο ορμονικός έλεγχος καθώς και ο υπέρηχος γίνονται μαζί πρωινή ώρα, γιατί τα δείγματα αίματος αποστέλλονται για ανάλυση ούτως ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα το μεσημέρι. Η συνήθης ώρα προσέλευσής σας στο Κέντρο είναι 7.30-8.00 π.μ.

Πότε γίνεται το Pregnyl; Πώς γίνεται;

Το Pregnyl είναι η τελευταία ένεση της θεραπευτικής διαδικασίας. Γίνεται περίπου 36 ώρες πριν την ωοληψία. Είναι η σημαντικότερη ένεση στη διάρκεια της θεραπείας. Γίνεται ενδομυϊκά ή υποδόρια και είναι σημαντικό να γίνει σωστά. Οδηγίες για το πώς θα την κάνετε θα σας δοθούν από τις νοσηλεύτριες του Κέντρου μας.

Η ωοληψία γίνεται με μέθη; Τι είναι η μέθη; Ποια η προετοιμασία;

Η διαδικασία της ωοληψίας γίνεται με μέθη. Χορηγείται ενδοφλέβια ένας συνδυασμός φαρμάκων, ικανός να εξαλείψει τον πόνο, χωρίς την ανάγκη αναπνευστικής καταστολής. Όταν αυτό αντενδείκνυται, μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, εάν ο αριθμός των ωαρίων είναι μικρός όπως στο φυσικό κύκλο. Έρχεστε στο ΑΚΕΣΩ την ώρα που σας έχουμε πει, νηστικιά. Το τελευταίο σας γεύμα θα είναι το προηγούμενο βράδυ, το αργότερο έως τις 8. Επίσης δεν πρέπει να πιείτε νερό μετά τα μεσάνυχτα. Παρακαλείστε να είστε άβαφες στο πρόσωπο και να έχετε ξεβάψει τα νύχια των χεριών σας.

Ποιά η προετοιμασία για την ημέρα της ωοληψίας;

Η ώρα προσέλευσής σας στο Κέντρο ορίζεται από εμάς. Συνήθως είναι γύρω στις 9 π.μ. Επειδή η διαδικασία της ωοληψίας γίνεται με μέθη, δεν πρέπει να έχετε φάει μετά από τις 8 το προηγούμενο βράδυ και δεν πρέπει να έχετε πιεί νερό μετά από τα μεσάνυχτα. Παρακαλείστε να είστε άβαφες στο πρόσωπο και να έχετε ξεβάψει τα νύχια των χεριών σας. Η περιοχή των γεννητικών οργάνων ιδανικά θα πρέπει να είναι αποτριχωμένη (με όποιο τρόπο εσείς επιλέξετε) διότι είναι χειρουργικό πεδίο.

Επαφές μπορώ να έχω πριν και μετά την ωοληψία;

Η τελευταία σας επαφή καλό θα ήταν να είναι 3-4 ημέρες πριν από την ωοληψία, για να υπάρχει αρκετό δείγμα σπέρματος και να μην επαναλαμβάνεται παρά μόνο 3-4 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Θα έχω αίμα μετά την ωοληψία; Eίναι φυσιολογικό; 

Λίγο αίμα μετά την ωοληψία είναι φυσιολογικό. Συνήθως είναι καφέ, σαν τελειώματα περιόδου και οφείλεται στο τρύπημα του κόλπου από τη βελόνα της ωοληψίας.

Θα έχω πόνο μετά την ωοληψία; Μπορώ να παίρνω παυσίπονα;

Ο πόνος που μπορεί να έχει μια γυναίκα μετά την ωοληψία, θυμίζει τους πόνους περιόδου και είναι προοδευτικά λιγότερος. Τα παυσίπονα που παίρνετε κάθε μήνα για να ανακουφιστείτε από τους πόνους περιόδου, μπορείτε να τα πάρετε και μετά την ωοληψία

Μπορώ να πάω στη δουλειά μου μετά την ωοληψία;

Οι περισσότερες γυναίκες μετά την ωοληψία, μπορούν να πάνε στην δουλεία τους. Καλό θα ήταν, βέβαια, να αποφεύγεται η οδήγηση, διότι τα αντανακλαστικά σας είναι μειωμένα για κάποιες ώρες μετά από τη μέθη.

Ποια είναι η προετοιμασία για την ημέρα της εμβρυομεταφοράς;

Το πρωί που σηκώνεστε ουρείτε μια φορά. Ξεκινώντας από το σπίτι σας έχετε πιεί 1 μπουκαλάκι νερό και δεν ξαναπάτε τουαλέτα για να ουρήσετε, διότι θέλουμε να έχετε ούρα στην κύστη. Συμπληρώνετε 2-3 ποτηράκια νερό αν χρειαστεί, ούτως ώστε να είναι γεμάτη η κύστη σας την ώρα της μεταφοράς.

Θα πονέσω στην εμβρυομεταφορά;

Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι ανώδυνη, γι αυτό δεν γίνεται με μέθη, όπως η ωοληψία. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία και θυμίζει αρκετά τη διαδικασία του τεστ-παπ. Μόνο εάν επιλεγεί από τον θεράποντα ιατρό για κάποιο συγκεκριμένο λόγο γίνεται με μέθη.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου μετά την εμβρυομεταφορά και πως θα είναι η ζωή μου μέχρι το τεστ κυήσεως;

Μετά τη μεταφορά παραμένετε ξαπλωμένη στο Κέντρο για 20 λεπτά. Ο χρόνος αυτός επαρκεί αφού μελέτες δεν έχουν δείξει βελτίωση του ποσοστού εγκυμοσύνης με παρατεταμένη κατάκλιση. Ωστόσο, καλό θα ήταν τις 3-4 πρώτες μέρες να έχετε περιορισμένη δραστηριότητα, η οποία θα αυξάνει προοδευτικά. Μπορείτε να πάτε μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή να οδηγήσετε. Εάν μένετε εκτός Αθηνών, μπορείτε να επιστρέψετε την ίδια μέρα στον τόπο διαμονής σας με όποιο μέσο θέλετε. Επιτρέπονται, επίσης, οι ήπιες σωματικές ασκήσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το αλκοόλ και να περιορίσετε το τσιγάρο, σε περίπτωση που καπνίζετε. Σεξουαλική επαφή επιτρέπεται μετά τις πρώτες 3-4 ημέρες, αν και πολλοί ασθενείς νοιώθουν καλύτερα να περιμένουν μέχρι το τέστ κύησης.

Τα Utrogestan μου φέρνουν υπνηλία. Τι μπορώ να κάνω;

Τα Utrogestan έχουν 2 τρόπους χορήγησης, είτε από το στόμα, είτε κολπικά. Σε κάποιες γυναίκες φέρνουν υπνηλία όταν τα παίρνουν από το στόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να τα παίρνετε κολπικά. Το προηγούμενο όμως βράδυ και την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, παρακαλείστε να μην τα βάλετε στον κόλπο.

Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου στη διάρκεια της θεραπείας και πριν την εμβρυομεταφορά;

Μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας με εξωσωματική και πριν τη μεταφορά. Καλό θα ήταν μετά τη μεταφορά και μέχρι το τεστ-κύησης. Σε θετικό τεστ, ιδανικά δεν θα πρέπει να βάψετε τα μαλλιά σας μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης.

Μπορώ να επισκεφθώ οδοντίατρο στη διάρκεια της θεραπείας; Τοπική έγχυση αναισθητικού επιτρέπεται;

Καθαρισμός των δοντιών, σφραγίσματα, ακόμη και εξαγωγές επιτρέπονται σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας και μετά την εμβρυομεταφορά.

Μπορώ να καπνίζω στη διάρκεια της θεραπείας; Μετά τη μεταφορά τι γίνεται;

Καλό θα ήταν να μετριάσετε το κάπνισμα και στη διάρκεια της θεραπείας και μετά την εμβρυομεταφορά, κάνοντας χρήση 3-4 τσιγάρων την ημέρα.

Αλλάζει σε κάτι η διατροφή μου στη διάρκεια της θεραπείας με εξωσωματική;

Καλό θα ήταν να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Συστήνεται να λαμβάνονται 4 τουλάχιστον εβδομάδες πριν από τη θεραπεία μια ταμπλέτα πολυβιταμίνης κύησης και μια φυλλικού οξέως.

Μένω στην επαρχία. Πώς μπορώ να κάνω θεραπεία χωρίς να επιβαρυνθώ με το κόστος διαμονής μου στην Αθήνα;

Η παρακολούθηση της θεραπείας μπορεί να γίνει ακόμη και εάν εσείς μένετε στην επαρχία. Τα βήματα της θεραπείας θα καθοριστούν από εμάς. Ο υπέρηχος και ο ορμονικός έλεγχος μπορούν να γίνουν στην πόλη σας. Μας ενημερώνετε για τα αποτελέσματα και σας δίνουμε οδηγίες για το πώς θα συνεχίσετε τη θεραπεία και πότε θα οριστεί η ωοληψία. Καλείστε μόνο να είστε εδώ για τη διαδικασία της ωοληψίας και την εμβρυομεταφορά.