ΜΕΝΟΥ

PRP στην αναζωογόνηση των ωοθηκών
(Platelet Rich Plasma)

Μύθος ή πραγματικότητα ;

Τα τελευταία 2 χρόνια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την χρήση του PRP στην αναζωογόνηση των ωοθηκών.

Οι αυξητικοί παράγοντες που παράγονται από την επεξεργασία των αιμοπεταλίων (PRP) ενίονται υπερηχογραφικά (κάτω από μέθη) σε ωοθήκες με μειωμένη επάρκεια σε θυλάκια, περιεμμηνοπαυσιακές ή ακόμα και στην εμμηνόπαυση, προκειμένου να ενεργοποιηθούν ξανά ή να αυξηθεί η λειτουργία τους οδηγώντας σε παραγωγή ενός (1) ή περισσότερων ωαρίων.

Τα ωάρια αυτά εν συνεχεία χρησιμοποιούνται με εξωσωματική (IVF) για την δημιουργία εμβρύων με σκοπό την επίτευξη κυήσεως.

Τα κύρια ερωτήματα λοιπόν είναι 2:

1) αυξάνεται πράγματι η λειτουργία των ωοθηκών;

2) εάν και εφόσον υπάρξει ενεργοποίηση των ωοθηκών, η ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων είναι ικανή να οδηγήσει σε υγιή έμβρυα ;

Σε ότι αφορά το 1ο ερώτημα οι γνώμες διίστανται.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η οποιαδήποτε βελτίωση της ωοθηκικής λειτουργίας έχει παροδικό χαρακτήρα !

Στο 2ο ερώτημα η απάντηση είναι ουσιαστικά άγνωστη διότι δεν υπάρχει καμία προοπτική τυχαιοποιημένη (blinded) μελέτη που να το αποδεικνύει.
Ωστόσο είναι δύσκολο να τροποποιηθεί η ποιότητα ωαρίων που είναι σε προοπτική εξάλειψης (προεμμηνόπαυση) και να δημιουργηθούν υγιή έμβρυα !!!

Επίσης εκτός των άλλων, δεν αναφέρονται και οι πιθανές επιπλοκές της θεραπείας όπως αιμορραγία, λοίμωξη ή ακόμη και τραύμα των ωοθηκών με αρνητικές συνέπειες στην μετέπειτα λειτουργία τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πιθανό η συγκεκριμένη θεραπεία να αποδειχθεί περισσότερο μύθος και λιγότερο πραγματικότητα !


M TSIRIGOTIS MD CST(U.K) FRCOG